Житието

Интересни и малкоизвестни факти за Великден

Празникът на Светлото Възкресение Христово, наречен още Пасха или Великден, е най-главният за всички християни. Много се знае за него, но има обаче факти, които са непознати за мнозина. Попаднах на една интересна статия, с някои неща може да не сте съгласни, но все пак реших да ви запозная с нея.

1. Украсяването на варени яйца, главният пасхален елемент, е символ на възкресението, новия живот и присъства в много обичаи, като най-известният е размяната на Великденски яйца.


2. Червеният цвят, най-обичайният, символизира кръвта Христова, принесъл се в жертва за спасение на човечеството. Една легенда разказва, че Мария Магдалена отишла при император Тиберий и му казала, че Христос възкръснал. Разбира се, че Тиберий не повярвал и рекъл, че по-скоро кокошето яйце ще почервенее. Тутакси, подареното му яйце се оцветило в червено.


3. Друга легенда гласи, че размяната на украсени яйца е римски обичай от 224 г. Християните са го приели и са вложили в него друг смисъл.

4. Днес за Великден зе произвеждат много играчки, кладости и сувенири, във формата на зайци. Интересното е, че великденският заек е символ на плодородието и благополучието в Германия от 16 век, след което се разпространил по целия свят.


5. В някои европейски страни и редица градове на Северна Америка има обичай да се крият яйцата вечерта преди Възкресението. На сутринта децата ги търсят из цялата къща и намират много шоколадови великденски зайци и разноцветни яйца.


6. В някои страни се изработват много глинени изделия (предимно саксии), които се хвърлят на земята (най-вече от горните етажи на домовете) и чупенето им символизира победата на доброто над злото. Всеки минувач може да си вземе парченце от счупения съд за щастие.

7. В България, Русия и Сърбия съществува любимият ни обичай да се борим с яйца, който се практикува от децата с особено въодушевление.

8. Великден вдъхновява и великите творци в изкуството. Невероятен шедьовър се явяват яйцата на Фаберже. В изделието „Момина сълза” има механизъм, чрез който се появяват три малки портрета – на императора Александър и двете му дъщери. От 1883 г. владетелят ежегодно е поръчвал за Великден за жена си набор от драгоценни празнични айца.


9. Най-голямото великденско яйце в света се намира в гр. Вегревил, Канада. Теглото му е почти 2 тона, а височината е 8 метра.


10. Всяка година в света за Великден се купуват подаръци за поне 20 млрд. долара, а за продукти за празника се харчат над 40 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *