Здраве

10 причини да ядем кокоши яйца

Наближава Великден и очаквам да се подновят споровете за и против яйцата. Основавйки се на прочетеното, наученото и лично опитаното, мисля, че те са изключително полезни за здравето ни, при това са вкусни, и би следвало да са неизменна част от ежедневната ни хранителна дажба.

И така, по същество:

1. Укрепват имунитета. Кокошите яйца са едни от най-полезните продукти за здравето ни и са неразделна част от правилното и здравословно хранене. Те съдържат много витамини – А, Е, D, група В, и минерали – натрий, калий, желязо и магнезий.

2. Понижават равнището на вредния холестерол в кръвта. Както знаем, има не само лош, но и добър холестерол. Всички се страхуват от първия, но вторият задължително трябва да присъства в организма ни. Именно яйцата са източник на полезния холестерол и помагат да се намали равнището на вредния.

3. Подобряват работата на сърцето и съдовете. Това е свързано с предишната точка. Сърдечно-съдовата система страда от високото ниво на лошия холестерол. Ако то е високо, голям е рискът от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, в т. ч. инфаркт и атеросклероза. Редовната употреба на яйца и съответната диета помагат да се осигури безопасна работа на важните органи.

4. Прилив на енергия. Диетолозите съветват да започнем деня с обилна закуска. За тази цел яйцата са идеални. Те са много хранителен продукт и чувството за ситост е дълготрайно. Затова, не се колебайте и приготвайте вкусни яйчени закуски за цялото семейство.

5. Кожата ще добие здрав вид. Начинът на хранене се отразява на кожата ни. Можем да плащаме на козметика скъпоструващи процедури, но по-правилно е първо да обърнем внимание на нашата храна. В началото трябва да почнем да пием повече вода и да включим яйца в менюто си. В тях се съдържа комплекс витамини от групата В, които оказват положителен ефект върху кожата. Тя става матова и сияе отвътре.

6. Стимулират нормалната работа на мозъка. Яйцата са най-добрият източник на витамин В4 – холин, е необходим на всеки, който се занимава с умствена или тежка физическа дейност. Освен това, този витамин предпазва нервните клетки от увреждане и развитие на нервно разстройство. Необходимата дневна доза от холин се съдържа в две яйца – повече се намира само в говеждия черен дроб, но едва ли ще започнете деня с такава закуска.

7. Удължават младостта. От 20-те аминокиселини, които са ни нужни, нашият организъм произвежда само 11. Недостигът на останалите можем да попълним ако редовно ядем яйца. Без тези аминокиселини голяма е вероятността да загубим мускулна маса, да се промени текстурата на кожата и косата и да чувстваме постоянна слабост и умора.

Яйчният белтък е ценен източник на всички незаменими аминокиселини и от всички белтъци е най-лесно усвоимият. Жълтъкът съдържа полезни мазнини, ненаситени мастни киселини, малко холестерол, мастноразтворимите витамини А (полезен е при кожни заболявания) и D (за защита от остеопороза) и водноразтворимите от група В.

Суровото яйце се усвоява най-малко. В него се съдържа белтък, който ограничава усвояването на биотина и ако често ядете сурови яйца това може да доведе до недостиг на този витамин. Вареното яйце се усвоява доста по-лесно, а най-добре се усвояват не съвсем твърдо сварените яйца (варени 4-5 мин.).

8. Намаляване на стреса. Недостигът на аминокиселини може да доведе до отрицателни последствия за умственото и душевното здраве. Според последните изследвания, аминокиселината лизин помага да се борим с тревожността и хроничния стрес.

9. Намаляване на вероятността за влошаване на зрението. В яйчния жълтък се съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които помагат да запзим нормалното си зрение. Те предотвратяват катаракта и заболяванията на ретината, които водят до влошено зрение, особено в напреднала възраст.

10. Подсилват костите и зъбите. Витамин D, крайно необходим за организма ни, също се съдържа в яйцата в голямо количество. Той помага в усвояването на калция и така запазва силни и здрави костите и зъбите. Освен това, калцият е нужен за добрата работа на сърцето и червата и нормализира обмяната на веществата.

Навярно тези 10 довода не оставят съмнение, че яйцата следва да се включат редовно в нашето ежедневно меню. Те са съвсем обикновен продукт, неразделна част от всяка кухня. Можем да ги сварим, пържим, правим на омлет и всякакви други ястия. Освен това влизат в състава на различни печива и сладкиши и като цяло са незаменим продукт на масата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *