Житието

Течно стъкло в прозорците произвежда енергия

Сътрудници от университета в Лихтенщайн са разработили „прозорци”, които могат да събират топлината на слънчевите лъчи и да я превръщат в енергия, която може да се използва за затопляне или за охлаждане на помещения. На повърхността е нанесен тънък слой специална течност, която може да бъде оцветена. Прозорецът става своеобразна слънчева батерия. Той не само пропуска слънчевата светлина, но може и да го акумулира. И не само това.

Университетът в Лихтенщайн

Във видеото по-долу са обяснени подробности за изобретението. Горе вляво изберете език. Ако не владеете нито един от посочените езици, превел съм материала.
http://euronews.com/2016/12/13/fluid-glass-in-windows-developed-in-liechtenstein-which-could-provide-an-energy

Стъклото може да засенчва, за да защити помещението от пряко попадане на слънчевата светлина. След това, чрез събраната енергия, помещението може да се затопля или охлажда. Прозорецът може да стане акумулатор на слънчева енергия, защото поглъща лъчите и ги превръща в енергия, която обезпечава нуждата на зданието и на хората в него. В оптимални условия всяко такова стъкло може да произвежда енергия до 1 киловат час.

Течността се състои от вода, антифриз и магнитни частици. Най-важното е съставът й да не се променя дълго време. Това много зависи от поведението на магнитните частици. Те трябва да притежават строго определени качества. Най-главното е, че не бива да се привличат една друга и да не се „слепват”. Частиците трябва свободно да се придвижват из течността и при необходимост да преминават през специален филтър. Друго необходимо качество е еднородното състояние на течността, която трябва да се впръска в покритието на прозореца ефективно е без загуби.

Най-сложната част от производствения процес е, че стъклото не може да се подложи на допълнително натоварване, тъй като с течение на времето ще се деформира и ще загуби част от свойствата си. Ако деформацията се случи, ще се лишим от възможността да вливаме от течността. Затова трява да спазваме определени условия при използването на подобни технологии. Най-напред трябва да се научим да работим при ниско и свръхниско натоварване.

Изобретателите потвърждават, че при наличие на такива прозорци, не е нужно инсталирането на отоплителна или охлаждаща система в помещението. Нужни са обаче допълнителни „полеви” изпитания, за да се потвърди окончателно това мнение. Изпитанията ще се проведат във Вадуц в студената част на годината и в Кипър – пролетта и лятото. Тогава ще се установи със сигурност до каква степен технологията ще се приложи.

Изобретателите очакват от разработката им да се заинтересуват строителите на многоетажни офисни здания, чиято фасада е облицована със стъкло. Стъклото обаче трябва да бъде достатъчно здраво, за да устои на поривите на вятъра и да акумулира енергия, дори когато част от повърхността е на сянка. Затова трябва да се направят и изчисления на каква площ това покритие е най-ефективно.

Инженерите са на мнение, че технологията ще бъде внедрена в производството и ще може да се използва в строителството след по-малко от 4 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *