Житието

Къде ги днес благодетелите като Пенчо Семов?

Във вчерашното издание на История.bg темата беше за „Забравените благотворители на България”. Един от тях, наричан още приживе „българският Рокфелер” и „най-социалният индустриалец на Балканите“, е Пенчо Семов. Той е роден на 8 октомври 1873 г. в Габрово.

Пенчо Семов

Основните капитали на този наш благодетел и дарител при кончината му на 10 юли 1945 г. възлизат на стойност 1 082 582 000 лева, което прави около 9 млн. ам. долара. Интересно е да се знае че през 1919 година той дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България договарянето на ньойския договор. Освен това, дарява 300 хиляди долара за сградите на Аграрния факултет на Софийския университет, на Института по заразни и паразитни болести, със собствени средства основава и фонд за борба с туберкулозата.

През 1936 г. Пенчо Семов дарява на съюза на журналистите вилата си и част от чифлика си във Варна и заедно с предприемача Иван х. Беров изграждат в Габрово първите в България тенискортове и зимни пързалки. Преди това прави дарения за построяването на сграда на Съюза на индустриалците в Габрово, закупува сградата на женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и построява Стопанското училище в Габрово. В София построява и дълго време поддържа първия в България приют за бездомни, безплатни трапезарии за ученици в Габрово, Варна и Казанлък. Благодетелят плаща за обучението на много ученици и деца на работниците в неговите фабрики, а сумата за това възлиза на над 3 милиона лева и още много други.

Паметникът на Пенчо Семов в Габрово

Пенчо Семов учредява фондация, на която завещава основния си капитал, споменат по-горе. За жалост обаче, последната воля на индустриалеца не е изпълнена и през 1947 г. „народната власт” конфискува всичките му предприятия, имоти и средства, усърдно събирани през целия му живот.

Но де ги днес такива дарители, де ги?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *